Türkiye’nin En Büyük ve En Etkili Blokzincir Merkezi İstanbul Üniversitesi’nde Açılıyor !

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ile özel sektör temsilcileri ve bilişim-eğitim alanlarında öncü STK’ların işbirliğiyle kurulan “İstanbul BTC İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi” 2 Aralık 2022 tarihinde açılıyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından kurulan merkez, İstanbul Üniversitesi BAP Birimi, İstanbul Kalkınma Ajansı, Hamilik Okulu Vakfı ve ATEZ Yazılım Teknolojileri A.Ş.’nin desteğiyle kuruldu. Türkiye’de kurulan ilk blokzincir merkezi olma özelliğine sahip olan bu merkez, blokzincir ekosistemi oluşturmayı amaçlıyor.




Türkiye’nin En Büyük ve En Etkili Blokzincir Merkezi

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun, yaşadığımız yüzyılın bilgi toplumu olduğuna dikkat çekerek yeni teknolojilerin bu yüzyılı şekillendirdiğini belirtti. Türkiye’nin ilk iktisat fakültesi olan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin çağın gelişmelerine duyarsız kalamayacağını ifade eden Prof. Dr. Yorğun, şu ifadeleri kullandı: “Gelenekle geleceği birleştirmek gibi sorumluluğumuz var. 1936’dan bugüne kadar devam eden ve Türkiye’nin ekonomik anlamda en önemli birikimine sahip olan bir fakülteyiz” dedi. İstanbul BTC İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi’nin kurulmasını öncü bir hareket olarak değerlendiren Prof. Dr. Yorğun, “Nasıl bugüne kadar İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ülkemizde öncü bir rol üstlendiyse, günümüzde de o öncü rolü yerine getirmeye çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Fakülte bünyesinde yeni açılan Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün yönetim anlayışıyla teknolojiyi birleştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Yorğun, “Hem yeni bir bölümümüz hem de onu tamamlayacak bir laboratuvarımız var” diyerek İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin Türkiye’nin en büyük ve en etkili blokzincir merkezine sahip olduğunu aktardı.




İstihdam Garantili Eğitimler Verilecek

İstanbul BTC İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi’nde dezavantajlı gruplar ve gençler için blokzincir tabanlı teknoloji eğitimlerinin düzenlenmesi ve sanayi – üniversite - STK işbirliğiyle araştırma geliştirme faaliyetlerinin yapılması hedefleniyor. Sertifika programlarının da açılacağını belirten Prof. Dr. Yorğun, “Yeni alanlara yönelik blokzincir teknolojisinin nasıl kullanılabileceğine ilişkin gelişmelerin takipçisi olacağız. Sadece eğitim veren bir merkez değil aynı zamanda proje üreten, yazılım yapan ve sektörlerin ihtiyacına yönelik blokzincir teknolojisini kullanmayı sağlayan alternatifler geliştireceğiz” dedi. Merkezde geniş çaplı eğitimler önümüzdeki dönem verilmeye başlanacak. Prof. Dr. Yorğun, “Eğitimin Eğitimcisi” isimli ilk eğitim paketini şu ifadelerle anlattı: “Bu alanda yetişmiş iş gücü yok. Biz iş garantili eğitim vereceğiz. İstanbul BTC İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi’nin oluşturulmasında katkıda bulunan ATEZ isimli şirket ve irtibatımız olan şirketler istihdam garantisinde bulundu. Böyle bir teknoloji ve istihdam imkanıyla karşı karşıya olacağız” dedi.




İnsan Odaklı ve Yenilikçi Bir Ortam

Prof. Dr. Sayım Yorğun, İstanbul BTC İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi’nin dört farklı mekandan oluştuğunu belirtti. 16 kişilik kontenjana sahip İleri Bilgisayar Teknolojisi Kırmızı Sınıfı’nda son model bilgisayarla eğitim faaliyetlerinin yapılması, projelerin ve akademik çalışmaların üretilmesi hedefleniyor. Sarı Sınıf ve Yeşil Sınıf’ta ise toplamda 60 kişi bilgisayarlardan ve hizmetlerden faydalanacak. Sosyal Laboratuvar’da ise 100’ün üstünde katılımcının bir araya gelerek paylaşımcı kültürün ve sosyal bir atmosferin oluşturulması hedefleniyor. Prof. Dr. Yorğun, “Artık sadece diploma sahibi olma ve bu diploma ile iş sahibi olma dönemi bitti. Ne kadar çok teknolojik bilgiye sahipseniz, yazılım dillerini biliyorsanız, yapay zekâ ve büyük verileri işleyecek programlar üretebiliyorsanız şansınız o kadar çok olacak. Bu nedenle gençleri bu merkeze katılmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.




Haber: Pelin Şahin

Fotoğraf: İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü